Sportlovet är en dyr historia

Många barnfamiljer åker gärna iväg på skidsemester under barnens sportlov, men ny statistik visar att priserna bara går upp och för en barnfamilj med två barn kommer en sportlovsvecka i en svensk skidort kosta cirka 31 000 kronor – vilket är en ökning på hela 10 procent jämfört med förra årets mätningar.

Att ta på sig skidkläderna och åka upp i svenska fjällen är det många barnfamiljer som gärna gör under sportlovsveckorna, men för vissa kan det vara slut med det fram över. Nya siffror visar hur kostnaden för kalaset har stigit med hela 10 procent sedan förra året och jämför man med hur priserna såg ut för sex år sedan så har priset ökat med hela 50 procent. Till Dagens Industri säger privatekonomen Emma Persson om varför prisökningen ser ut såsom den gör:

”Med en svagare krona ser vi att fler väljer att semestra på hemmaplan och då vänder man sig till de svenska fjällen. Prisutvecklingen hänger ihop med utbud och efterfrågan. Desto mer populärt det blir, desto mer kan man passa på att höja priserna” – läs mer.

Det går bra för besöksnäringen i svenska fjäll

Prisökningen för barnfamiljen kanske inte är den roligaste, men för besöksnäringen i svenska fjäll ser man ökningen som positiv. Till exempel kan en av de kändaste aktörerna visa upp en delårsrapport nu i oktober som visar en bokningsuppgång på fem procent för den kommande vintersäsongen, jämfört med samma tidpunkt förra året alltså. En annan faktor som kan vara en stor bidragande del i varför man väljer att stanna i Sverige och svenska fjäll i stället för att åka utomlands är den ökade medvetenheten om klimatet. Att till exempel flyga utomlands ses inte längre som en lyx utan snarare som ett sätt att bidra till föroreningar och en sämre miljö.