Sweden Hockey Games i Göteborg

Sweden Hockey Games, som ingår i Euro Hockey Tour, flyttar till Göteborg. Turneringen spelades ursprungligen i Stockholm, men nu är det landets andra stad som står värd. Är detta början på en ny tradition?

Sweden Hockey Games, som till följd av sponsoravtal också har hetat Oddset Hockey Games och LG Hockey Games, är en internationell turnering för herrlandslag. Den spelades för första gången 1991 i Globen. Turneringen har hållits 23 gånger i Stockholm, en gång i Malmö, och nu blir det rikets andra stad som tar över den, efter att turneringen gjort ett uppehåll under två säsonger. Sverige, Ryssland, Tjeckien och Finland kommer att delta.

Den svenska turneringen ingår i Euro Hockey Tour, där även Czech Hockey Games, Karjala Tournament i Finland och Channel One Cup i Ryssland ingår. Seedningen i finalen avgörs av resultatet i de fyra turneringarna. Det landslag som vunnit EHT flest gånger är Finland, som har åtta guld, dubbelt så många som Sverige.

Årets upplaga av Sweden Hockey Games kommer att spelas på Scandinavium i Göteborg, till vardags hemarena för Frölunda HC och också arena för många konserter och andra evenemang.

Återuppståndelse i GöteborgTre Kronor vid match

Senast som Sweden Hockey Games gick av stapeln hette turneringen Oddset Hockey Games. Senast turneringen genomfördes var 2014, sedan ersattes den av en dubbellandskamp mellan Tre Kronor och de finländska lejonen. En anledning till detta var att det var svårt att locka publik till matcherna när Ryssland och Tjeckien spelade. Det var det svenska landslaget som drog publik i Sverige.

Men i mellandagarna 2015 skrev Expressen att det fanns intresse för att återuppta turneringen i Göteborg. Man diskuterade att låta Sverige spela alla sina hemmamatcher i alla fyra turneringarna på hemmaplan, men det verkar inte vara den lösning som man slutligen valde.

Turneringen kommer att hållas 9-12 februari, på Scandinavium.